Асоціація продюсерів України | Вища громадська відзнака України – бранцям Кремля
1145
post-template-default,single,single-post,postid-1145,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Вища громадська відзнака України – бранцям Кремля

12 липня 12.00 – Нагородження Лицарів Ордену Нескорених українських патріотів, громадян України, Олега Сенцова та Романа Сущенка

Організатор: Укрінформ.

Учасники: Олександр Сопов – директор ВТО Орден, громадський діяч, член Ради Ордену Нескорених; Олесь Янчук – Голова Національної Спілки кінематографістів України;  Володимир Філіппов – Асоціація продюсерів України; Олег Валуйсков – керівник Київського обласного відділення ВГО «Журналісти проти корупції»;  Сергій Кот – голова правління НСНЖУ.

Коротко. Подання на нагороду журналіста Романа Сущенка було отримано від Національної Спілки Незалежних Журналістів України (НСНЖУ) та Всеукраїнської Громадської організації “Журналісти проти корупції». Подання на кіномитця Олега Сенцова було отримано від Національної Спілки кінематографістів України та Асоціації продюсерів України. На прес-конференції буде озвучено рішення Ради Ордену Нескорених.

Під час заходу Романа Сущенка та Олега Сенцова буде прийнято до спільноти Лицарів Ордену Нескорених.

Питання до обговорення:

Найкращі представники української творчої інтелігенції – політичні в’язні Росії.

Ставлення творчої міжнародної спільноти до факту політичного ув’язнення громадян України Російською Федерацією.

Журналісти потребують захисту.

Як забезпечити захист незалежних журналістів в Україні.

Підсумкові матеріали:

Бранців Кремля Сущенка та Сенцова нагородили відзнакою Ордену нескорених

Двох політв’язнів Кремля – режисера Олега Сенцова та журналіста Укрінформу Романа Сущенка – нагородили громадською відзнакою Ордену нескорених та прийняли до лав Лицарів Ордена нескорених.

Церемонія нагородження відбулася в четвер в Укрінформі.

Нагороду вручили доньці Сущенка Юлії, а за Сенцова орден отримав його товариш, актор із Криму Євген Черников.

«Орден нескорених – об’єднання небайдужих, патріотично налаштованих громадян, які не змирилися з існуючим станом справ, не втратили надію змінити життя в державі на краще та мають бажання, сили і можливість особисто робити конкретні справи, спрямовані на розбудову незалежної, економічно розвинутої, європейсько спрямованої України та донесення до широких верств України та світу інформації про досягнення громадян держави», – пояснив місію нагороди – Вищого знаку народної пошани Відкритої нагородної системи України – директор ВТО «Орден» Олександр Сопов.

Він зазначив, що ініціатором нагородження найвищою громадською відзнакою України може стати будь-який громадянин держави, головне – щоб кандидат був гідний цього звання. За словами Сопова, подання на нагородження, які не містять опису конкретних досягнень номінанта та складаються із загальних фраз або викликають зауваження членів Ради Ордену, не розглядаються. Остаточне рішення про нагородження людини, яка представлена до відзначення, ухвалює голова Ради Ордена.

Подання на цю нагороду журналіста Сущенка було отримано від Національної спілки незалежних журналістів України (НСНЖУ) та Всеукраїнської громадської організації «Журналісти проти корупції».

«На нараді нашої організації було прийнято рішення, що ми започатковуємо збір підписів і подання на нагородження людей, які цього заслуговують. Одного з перших обрали Романа Сущенка», – розповів Сергій Кот, голова правління НСНЖУ.

Подання на нагородження Сенцова підтримали Національна спілка кінематографістів України та Асоціація продюсерів України.

Голова НСКУ Олесь Янчук нагадав, що 13 липня Сенцову виповниться 42 роки, та розповів про численні акції на підтримку Олега, які проводила спілка.

Володимир Філіппов, представник Асоціації продюсерів України, звернув увагу на те, що Сенцов вже чотири роки перебуває в ув’язненні, 60 днів голодує, і сьогодні у світі немає такого фестивалю, який би не починався закликом Free Sentsov!.

«На даний момент наші заклики почуті. Залишився наступний крок – це реакція політичних лідерів світу. Наприклад, (президента США Дональда) Трампа. Ми дуже сподіваємося, що Трамп зацікавиться цим питанням і здійснить тиск на (президента РФ Володимира) Путіна та змусить його зробити крок з подальшим звільненням бранців Кремля», – зазначив друг Сенцова Черников.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР Міноборони це спростували. Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років колонії суворого режиму, 5 червня було подано скаргу на ухвалений вирок.

Олег Сенцов оголосив голодування 14 травня – перед Чемпіонатом світу з футболу, який проходить в Росії, – з вимогою звільнити всіх українців-політв’язнів Кремля.

Українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх обвинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова – до 20 років позбавлення волі.

Усього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв’язнів.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/